Finnish English

HittaOrd BETA

Ruotsinkielisten sanapelien ratkaisuun

Brevsök Anagramsök Jokersök GodtyckligOrd Instruktioner Villkor Kontaktinformation
Anna sana hakukenttään,
laita kaikkien tuntemattomien kirjainten paikalle ? tai *
ja paina HAE SANAT

Jokersök

Jokerihaku on hakumuoto, jossa tiedetään sanan tietyt kirjaimet sekä niiden paikat ja halutaan löytää erilaiset suomenkieliset perusmuotoiset sanavaihtoehdot tähän. Sivustoa voi käyttää auttamaan erilaisten sanapelien kuten Sanapala, Scrabble tai Alfabet ratkaisuissa, mutta se saattaa toimia hyvin myös ristikoiden ratkaisuun.

Hakeminen tapahtuu siten, että HAKUSANA-kenttään syötetään haettava sana ja kaikkien tuntemattomien kirjainten paikalle laitetaan kysymysmerkki (?). Tämän jälkeen voidaan painaa HAE SANAT-painiketta. Ruudulla näytetään kaikki perusmuotoiset sanat, jotka sopivat hakusanaan. Esimerkiksi hakukentän KOU?U hakeminen antaa vastaukseksi kaksi sanaa: KOULU ja KOURU.

Hakukentässä voi käyttää tähti (*) operaatioita. Tähti operaatio korvaa kuinka monta kysymysmerkkiä tahansa. Tällöin voidaan esimerkiksi hakea kaikki sanat jotka alkavat tai päättyvät tietyllä tavalla ja vastaukseksi saadaan kaikki sanat huolimatta sanojen pituudesta. Esimerkiksi ÄVER* hakusanalla saadaan vastauksiksi: ÄVERIÄISYYS, ÄVERIÄS ja ÄVERIÖITYÄ.

Käyttämällä useampaa tähti (*) operaatiota, voidaan selvittää sanoja joissa esiintyy tietty sana tai tietty kirjainjono. Esimerkiksi *TIKAS* hakemalla saat 21 vastausta, joissa mm. TIKASAUTO, AISTIKAS, AMMATTIKASVATUS.

Jokerihakua voidaan käyttää listaamaan tietyn pituiset suomenkieliset perusmuotoiset sanat, jotka alkavat tietyllä alkukirjaimella. Esimerkiksi hakukentän G??? hakeminen antaa vastaukseksi sanat GINI, GNUU, GOLF, GRAY, GURU.

Vastaavasti voidaan etsiä myös tietyn pituiset sanat, jotka päättyvät tiettyyn kirjaimeen. SanaApua käyttäen, voidaan siis esimerkiksi helposti todentaa, että L-kirjaimeen päättyviä perusmuotoisia suomenkielisiä sanoja on reilusti enemmän kuin usein väitetyt seitsemän. Jo pelkästään kuuden kirjaimen pituisia L-kirjaimeen päättyviä sanoja löytyy hakusanalla ?????L kaikkiaan 11 kappaletta: DIESEL, GOSPEL, KANNEL, KENNEL, KYYNEL, PASCAL, PETKEL, SAMMAL, SEPPEL, TAIVAL, VEMMEL. Vastaavasti viiden pituisia vielä 9 kappaletta: ASKEL, KAJAL, MOSEL, NIVEL, OMMEL, SISAL, SKOOL, SÄVEL ja TRIAL.

Edellä kuvattuun tyyliin voidaan toki etsiä myös eksoottisemmin vaikkapa 5-kirjaimen pituisia sanoja, joiden toinen ja kolmas kirjain on Ö, tämä onnistuu hakusanalla: ?ÖÖ?? tai 7-kirjaimen pituisia sanoja, jotka päättyvät TY hakusanalla: ?????TY. Ensimmäinen antaa vastaukseksi: FÖÖNI, KÖÖRI, RÖÖKI, RÖÖRI ja jälkimmäinen: ILMETTY ja ROYALTY.

Jokerihaku voi toimia parhaiten erilaisissa ristisanapulmissa tai ristikoissa. Varsinainen ristikkojen ratkaisija SanaApu ei ole, koska niissä käytetään usein erisnimiä, paikkoja, murteita ja taivutusmuotoja. Näitä SanaApu ei tällä hetkellä tue.

Jos et tiedä, mitä jokin vastauksena annettu sana tarkoittaa, voit klikata sanaa ja sinut ohjataan kielitoimiston sivuille sanan selitykseen ja taivutuksiin. Jos esimerkiksi ihmettelet, miksi GRAY on suomenkielinen sana, kielitoimistonsanakirja kertoo, että se on absorboituneen säteilyannoksen mittayksikkö.

Kopiera ord -painikkeella voit kopioida leikepöydälle vastaukseksi saadut sanat pienin kirjaimin pilkuilla erotettuna listana.